Android telefonların zamanla yavaşlaması oldukça yaygın bir sorun. İlk kez yeni aldığınızda hızlı ve verimli çalışan cihazınız, zamanla uygulama yüklemeleri, veri birikimi ve diğer faktörler nedeniyle daha yavaş hale gelebilir. Bizler de bu içeriğimizde “Android telefonum yavaş!” diyenler için Android telefon hızlandırma yöntemlerinden bahsettik.
İşte Android telefon hızlandırma yöntemleri!
Gereksiz uygulamaları kapatın
Akıllı telefonununzda çalışan her bir hizmet, cihaz kaynaklarını kullanır. Bu neden arka planda kullanmadığınız uygulamaları kapatarak, gereksiz kaynak kullanımını engelleyebilirsiniz. Böylelikle diğer uygulamalara, bellekte yer açmış olursunuz.
Çöp kutusunu temizleyin
Çöp kutusunda bulunan ve bir daha kullanmayacağınız dosyaları, kalıcı olarak silerek telefonu hızlandırabilirsiniz. Bu dosyalar, çöp kutusunda olsalar bile cihazda yer kaplarlar. Bu nedenle onları silmenizi tavsiye ederiz.
Gereksiz dosyaları silin
Telefonunuzda hiçbir işe yaramayan, sadece varlık gösteren gereksiz dosyaları silebilirsiniz. Bunun için Google Files uygulamasından yardım alabilirsiniz. Uygulama içerisinden gereksiz dosyaları tek bir tıklamayla silebilirsiniz.
Telefonunuzu yeniden başlatın
Kullandığınız uygulamaların geçici dosyaları, zamanla cihazınızın belleğini (RAM) doldurarak telefonunuzun performansını etkileyebilir. Bu da cihazın yavaşlamasına neden olabilir. Ancak, telefonunuzu yeniden başlatarak belleği boşaltabilir ve geçici dosyaları temizleyebilirsiniz.
Virüs taraması yapın
Android telefonunuza bulaşan bir kötü amaçlı bir yazılım, cihaz kaynaklarını kullanarak yavaşlamaya sebep olabilir. Bu nedenle güvenilir bir virüs tarama uygulaması kullanarak bu kötü amaçlı yazılımı silebilirsiniz.
Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın
Akıllı telefonunuzdaki uygulamalar, cihazda yer kaplar. Bu sebepten ötürü kullanmadığınız uygulamaları kaldırarak, depolama alanında yer açabilirsiniz. Buna ek olarak, Ayarlar’da Uygulamalar > Kullanılmayan uygulamalar yolunu takip ederek, en az kullandığınız uygulamaları görebilirsiniz. Cihaz modeline göre farklı bir sayfada da olabilir. Bu da Android telefon hızlandırma yöntemlerinden birisi.
Arka planda çalışan uygulamaları durdurun
Telefonu açar açmaz, siz uygulamayı başlatmamış olsanız bile arka planda çalışan uygulamaları devre dışı bırakarak kaynak kullanımı engelleyebilir ve bu sayede sistem için daha fazla kaynak alanı bırakabilirsiniz.
Arka planda çalışan uygulamalara ulaşmak için şu adımları takip edin;
- Ayarlar uygulamasına giriş yapın.
- Sistem/Cihaz Hakkında > Geliştirici Seçenekleri yolunu takip edin.
- Çalışan Servisler seçeneğine tıklayın.
Bu şekilde arka planda çalışan tüm servisleri ve uygulamaları görebilir, dilerseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Geliştirici Seçenekleri kısmına erişebilmek için ilk önce geliştirici modunu aktif etmeniz gerektiğini belirtelim.
Hareketli arka plan kullanmayın
Kimi kullanıcılar, daha güzel göründükleri için telefonun arka planına bir fotoğraf yerine video koyar. Ancak bu, cihazda çok fazla kaynak kullanır ve telefonun yorulmasını sebep olur. Tabii haliyle performans da düşer. Bu sebepten ötürü arka plana video yerine normal bir fotoğraf koymayı tercih edebilirsiniz.
Uygulamaların Lite versiyonlarını kullanın
Facebook, Instagram, Google ve TikTok gibi uygulamalar, genellikle diğerlerine kıyasla daha fazla kaynak tüketir. Bu nedenle, bu uygulamaların daha düşük özelliklere sahip telefonlar için yayımlanan Lite versiyonlarını kullanabilirsiniz. Bu da Android telefon hızlandırma yöntemlerinden birisi.
Android’i güncelleyin
Android sürümünüzün eski olması, telefonunuzun performansını olumsuz etkileyebilir. Yeni sürümlerde yapılan optimizasyon çalışmaları, cihazınızın daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlayabilir. Bu nedenle, Android sürümünü güncelleyebilirsiniz.
Telefonu fabrika ayarlarına sıfırlayın
Eğer tüm yöntemleri denemenize rağmen Android telefonunuz hala yavaş çalışıyorsa ve bir çözüm bulamadıysanız, fabrika ayarlarına sıfırlamayı düşünebilirsiniz. Bu işlem, cihazınızı başlangıçtaki orijinal hale geri getirir ve tüm kullanıcı verileri silinir. Yani telefon tertemiz hale gelir. Tabii cihazı fabrika ayarlarına sıfırlamadan önce önemli dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın.
Yesilrobot.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Yeşil Robot okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız