Microsoft, ”Muse” yapay zeka modelini duyurdu!

0

Microsoft, oyun geliştirme sürecini hızlandırmak ve geliştiricilere yeni yaratıcı araçlar sunmak amacıyla Muse adlı yeni bir yapay zeka modelini tanıttı. Şirket, bu modeli geliştirmek için Teachable AI Experiences ve Xbox Game Studios’un ünlü geliştirici ekibi Ninja Theory ile iş birliği yaptı. Muse’un temel işlevi, oyunları üç boyutlu olarak anlamlandırarak hem görseller hem de kontrol girişleri üretebilmesi. Bu sayede, oyun dünyalarının evrimini tahmin edebilir ve geliştiricilere sahneleri tasarlamada yardımcı olabilir.

Microsoft, ”Muse” yapay zeka modelini görücüye çıkardı

Muse, 1,6 milyar parametreyle eğitildi ve yaklaşık 1 milyar görsel ile kontrol eylemi kullanılarak optimize edildi. Bu veri seti, kesintisiz şekilde yaklaşık 7 yıllık insan oyun deneyimine eşdeğer bir içerik sunuyor. Modelin eğitimi, Ninja Theory’nin Bleeding Edge adlı oyunu üzerinden gerçekleştirildi ve oyun verileri, kullanıcıların açık rızası alınarak toplandı. Muse, oyun içi sahneleri 300 x 180 piksel çözünürlükte analiz edip kaydediyor ve en fazla 2 dakikalık sahne dizilerini üretebiliyor. Bunun ardından, dünya modelleme modu devreye girerek oyunun gelecekte nasıl evrilebileceğini tahmin edebiliyor. Demosunda, Muse’un kamera açılarını başarıyla değiştirdiği, farklı yollar belirleyerek sahneleri şekillendirdiği ve hatta tamamen yeni karakterler oluşturabildiği gösterildi. En etkileyici yönü ise bunları yaparken oyun dünyasının fizik kurallarına bağlı kalması oldu.

Peki, Muse oyun geliştirme sürecinde nasıl bir katkı sunacak? Microsoft’a göre, bu model halihazırda gerçek zamanlı oynanabilir AI modellerinin eğitilmesinde kullanılıyor. Oyun geliştiricileri, Muse sayesinde yeni konseptleri hızla test edebilir ve var olan oyun dünyalarını genişletebilir. Ayrıca, bu yapay zeka modeli retro oyunların eski donanımlarda çalışmasını kolaylaştırabilir. Örneğin, eski klasik oyunların modern donanımlara taşınmasında Muse’un büyük bir yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Bu Samsung Galaxy modeli, Japonya’ya özel olarak üretildi!

Microsoft, Muse modelinin ağırlıklarını, örnek veri setlerini ve WHAM (World and Human Action Model) adlı modelini Azure AI Foundry üzerinden geliştiricilere açmış durumda. Ayrıca, bu yıl içerisinde Copilot Labs aracılığıyla kısa, interaktif AI destekli oyun demoları da sunulacak. Microsoft’un oyun geliştirme sürecine yapay zeka entegrasyonu konusundaki bu yeni adımı, gelecekte oyun yapım sürecinin çok daha dinamik ve hızlı bir hale geleceğini gösteriyor.


Yesilrobot.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Yeşil Robot okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz